Hopp til hovedinnhold

Ny markør for alkoholinntak, B-PEth

02.09.2016

Alkoholbruk er den tredje viktigste årsak til sykdom på verdensbasis, etter tobakk og hypertensjon (Lancet2012). Forebygging av alkoholskader har vært vanskelig fordi man ikke har hatt et godt objektivt mål på alkoholkonsumet hos pasienten.

CDT har i mange år vært vår beste markør for høyt og skadelig alkoholkonsum over tid. Analysen har imidlertid vist seg å ha lav sensitivitet, slik at mange risikopasienter ikke blir fanget opp.

Vår nye alkoholmarkør Fosfatidyletanol (PEth) måles i fullblod fra EDTA-rør. Denne markøren dannes ved at etanol i kroppen bindes til fosfor i fosfolipider som finnes i cellemembraner. Metoden er spesifikk ved at personer som ikke har inntatt etanol vil få et helt negativt resultat.

Halveringstiden er på 3–5 dager slik at analysen vil gjenspeile alkoholinntak fra de siste 2–4 uker, omtrent slik som CDT.

Les mer om PEth.

Fra 1.oktober 2016 gjelder nye førerkortforskrifter:

https://helsedirektoratet.no/retningslinjer/forerkortveilederen/seksjon?Tittel=midler-alkohol-rusmidler-og-10667#alkohol-(helsekrav-til-førerkort) Se under "Praktisk".