Hopp til hovedinnhold

Utdanning av legespesialister medisinsk biokjemi (LIS3)

Generell utdanningsplan for spesialistutdanning (LIS3) i medisinsk biokjemi ved Fürst Medisinsk Laboratorium. Siste revisjon desember 2024.

Innledning

Utdanningsplanen gjelder for leger ansatt som leger i spesialisering (LIS3) i medisinsk biokjemi ved Fürst Medisinsk Laboratorium (heretter Fürst). Laboratoriet vil kunne dekke en vesentlig del av læringsmålene og har opprettet samarbeidsavtale med OUS og Lovisenberg Diakonale Sykehus for resterende læringsmål som omfatter mer sykehusrelaterte aktiviteter. Avtalene med OUS og Lovisenberg Diakonale Sykehus omfatter MBK035, MBK055, MBK056, MBK063, MBK064, MBK065, MBK066, MBK069, MBK070, MBK071, MBK090 og MBK096.

Utdanningsplanen skal tilrettelegge utdanning av leger i spesialisering i medisinsk biokjemi ved Fürst. Legene i spesialisering får mulighet til å tilegne seg de nødvendige praktiske ferdighetene og teoretiske kunnskapene som er nødvendig for å utføre arbeidet som overlege innen medisinsk biokjemi.

Det er en målsetning at LIS får kunnskap for å videreformidle faglig fundert informasjon og for å være rådgiver overfor laboratoriets brukere på en profesjonell måte. Det vil bli lagt vekt på at LIS får vitenskapelig skolering for å kunne vurdere vitenskapelige publikasjoner og for å kunne overføre ny kunnskap til det daglige arbeidet. Spesialistutdanningen vil også omfatte formidling av ferdigheter innen administrative oppgaver som skal kvalifisere kandidaten til å lede et medisinsk biokjemisk laboratorium.

Organisering av laboratoriet

Fürst er landets største medisinske laboratorium og utfører et bredt spekter av analyser innen medisinsk biokjemi, immunologi, klinisk farmakologi, toksikologi, mikrobiologi og patologi. I 2024 utførte laboratoriet ca. 40 millioner analyser fordelt på ca. 500 forskjellige analyser. I tillegg kommer patologi. Laboratoriet mottar prøver hovedsakelig fra fastleger over hele landet og i noen grad fra sykehus og andre spesialistinstitusjoner.

Laboratorieavdelingen ved Fürst er delt inn i 9 team:

1. Prøvemottak
2. Automasjon (Generell biokjemi, hematologi, koagulasjon, hormoner, infeksjonsserologi.)
3. Kromatografi (rusmiddelanalyser, alkoholmarkører, vitaminer, MMA, sporelementer og tungmetaller)
4. Spesialanalyser (allergi, autoimmunitet, elektroforese, feces-analyser, rusmiddelanalyser og alkoholmarkører)
5. Molekylærbiologi (PCR-analyser med hovedvekt på mikrobiologiske analyser samt enkelte humangenetiske analyser)
6.Bakteriologi (dyrkning)
7. Metodeutviklere og kromatografi
8. Histologi
9. Cytologi

Legene er organisert i en egen virksomhet under medisinsk direktør. De øvrige seks avdelingene ved Fürst er: Utviklingsavdelingen, HR-avdelingen, Pasientservice, Drift og kundekontakt, IT-avdelingen og Markedsavdelingen. Det er tett samarbeid mellom Laboratorieavdelingen, legene og de andre avdelingene.

Fürst er akkreditert etter ISO 15189:2022. I tillegg er Fürst miljøsertifisert etter ISO 14001 og sertifisert etter ISO 27001 Informasjonssikkerhet og personvern. Tretten årsverk er tilknyttet kvalitetsstyring og prosjektstyring. Hovedlaboratoriet er lokalisert på Furuset, Oslo. Fürst har prøvetakingsstasjoner i Oslo, Bergen, Sandefjord og Stavanger. I tillegg tilbyr laboratoriet hjemmeprøvetaking.

Totalt har Fürst over 400 ansatte med en stor andel bioingeniører. Per desember 2024 er 24 leger fast ansatt, og 26 leger fra ulike kliniske spesialiteter arbeider som konsulenter for kommentering av analyseresultater. Fire av de fast ansatte legene er spesialister i medisinsk biokjemi. I tillegg er to leger spesialister i klinisk farmakologi, tre er spesialister i medisinsk mikrobiologi, en er spesialist i Immunologi og transfusjonsmedisin og elleve er spesialister i patologi. Videre er to kjemikere knyttet til avdelingen Metodeutviklere og kromatografi.

Spesialistene innen de ulike fagområdene (medisinsk biokjemi, klinisk farmakologi, mikrobiologi og patologi) har et nært samarbeid ettersom alle er lokalisert i samme bygning.

Legekonsulenter spesialisert på ulike områder (hematologi, allergologi, endokrinologi, kardiologi, patologi og proteinelektroforese) er tilgjengelig gjennom elektronisk kommunikasjon og telefon.

Fürst har samarbeid med flere miljøer på sykehusene for å diskutere analysebehov og utvikling av ulike fagområder.

Leger ansatt på Fürst har egne kontorer. Legekontorene til leger innen samme spesialitet er forsøkt samlet slik at informasjons- og kunnskapsutveksling blant legene forenkles og fremmes. Kontorene er lett tilgjengelige for øvrige ansatte ved laboratoriet.

Utdanning

Utdanningsutvalget er ledet av spesialist i medisinsk biokjemi, Eva C. Langsjøen. Det holdes møter i utdanningsutvalget minst tre ganger i året. Møteinnkalling sendes elektronisk til alle LIS og spesialister i medisinsk biokjemi. Ved diskusjon av Felles kompetansemål arrangeres møtet sammen med utdanningsutvalget i medisinsk mikrobiologi. Referat og andre dokumenter tilhørende Utdanningsutvalget er lagret på et fellesområde alle legene har tilgang til F:\alle\Leger\Utdanningsutvalget. Et fast punkt på agendaen til alle møter i Utdanningsutvalget er LIS sin tilbakemelding til Utdanningsutvalget. Dette gir LIS anledning til å gi innflytelse på utformingen av utdanningstilbudet. LIS har også anledning til å gi fortløpende tilbakemelding om utdanningsvirksomhetens utdanning, blant annet gjennom individuelle veiledningssamtaler.

I løpet av LIS-perioden skal LIS ha seksjonstilhørighet ved alle de ulike seksjonene/teamene nødvendig for å oppnå læringsmålene i medisinsk biokjemi. Laboratoriet har en liten legegruppe med tett, daglig samarbeid både innad i legegruppen og med laboratoriet ellers. Det foreligger derfor ikke en fast rotasjonsordning for LIS mellom de ulike avdelingene. I stedet tilpasses bytte av seksjon ut ifra den enkelte LIS sitt behov. I forbindelse med møter i Utdanningsutvalget er bytte av seksjonstilhørighet alltid et punkt på agendaen, og slik passer man på at LIS får rotert gjennom alle de aktuelle seksjoner/team i løpet av LIS-perioden.

Alle LIS har en individuell utdanningsplan. Denne revideres halvårlig, eller ved rotasjon til ny seksjon. Individuell utdanningsplan inneholder en framdriftsplan for kommende periode. Her beskrives det blant annet hvilke læringsmål som skal jobbes med i perioden.

Det legges til rette for at LIS får reise på kurs oppført av Helsedirektoratet som anbefalte læringsaktiviteter, i tillegg til andre kurs som anses hensiktsmessige for utdanningen. LIS oppfordres også til å delta på det årlige Etterutdanningskurset for medisinsk biokjemi samt Nordisk kongress i medisinsk biokjemi.

På hverdager har en av legene vakt, dvs. hun eller han er første kontakt for å motta faglige spørsmål fra rekvirenter på telefon eller elektronisk. Laboratoriets leger vurderer utførte analyser og kommenterer utvalgte prøvesvar. LIS deltar i dette arbeidet under supervisjon av de fast ansatte spesialistene.

I løpet av utdanningsperioden må LIS hospitere 6 måneder ved Lovisenberg Diakonale Sykehus, eller annen klinisk avdeling, for å oppnå læringsmål MBK096. LIS vil i samarbeid med veileder og ledelse kontakte aktuelle avdeling for hospitering. LIS må også hospitere inntil 3-4 måneder på avdeling for medisinsk biokjemi ved Oslo Universitetssykehus. Det foreligger en skriftlig avtale om hvilke læringsmål som skal oppnås under hospiteringsoppholdet. Tidspunkt for hospitering avtales via mellom utdanningsutvalgene ved Fürst og Oslo Universitetssykehus.

Veiledning og supervisjon

Ved oppstart tildeles LIS en veileder. Innen 4 uker etter kandidatens tiltredelse utarbeider veileder sammen med utdanningskandidaten den individuelle utdanningsplanen. Denne planen skal ta hensyn til kandidatens bakgrunn, kunnskaper og ferdigheter og skal basere seg på læringsmålene for LIS3 for spesialiteten medisinsk biokjemi.

Individuelle veiledningssamtaler gjennomføres minimum 6 ganger årlig. Det vil imidlertid være mulighet for ikke planlagte veiledersamtaler på initiativ fra LIS eller veileder hvis det skulle være behov for det. Veiledningssamtaler skal ligge som en avtale i kalenderen og gjennomføres vanligvis på enten LIS eller veileder sitt kontor. Både LIS og veileder kan sende møteinnkalling, men det er veileder sitt ansvar å påse at LIS får minst seks individuelle veiledningssamtaler i året.

Under klinisk tjeneste på Lovisenberg Diakonale Sykehus, eller annen relevant avdeling, vil LIS få veiledning av lokalt tildelt veileder på hospiteringsstedet, men også samtidig opprettholde kontakt med veileder og spesialist i medisinsk biokjemi ved Fürst Medisinsk Laboratorium.

Evaluering av den faglige progresjonen og oppnåelse av læringsmål for LIS skal være en del av de regelmessige veiledningssamtalene. I forbindelse med individuelle veiledningssamtaler vil LIS og veileder diskutere hvilke læringsmål som kan sendes til godkjenning. Alle læringsmål som sendes til godkjenning skal inneholde minst en læringsaktivitet godkjent av en supervisør eller veileder. I tillegg til veileder kan andre spesialister fungere som supervisører. I forbindelse med seksjonstilhørighet ved de ulike seksjonene/teamene på laboratoriet vil LIS få opplæring i enkelte laboratorieoppgaver av bioingeniører og kjemikere. Også disse kan fungere som supervisører når de har deltatt aktivt i opplæring av LIS. Læringsmål godkjennes av medisinsk direktør etter anbefaling fra veileder. Det er veileders ansvar å konferere med eventuelle andre supervisører før læringsmålet anbefales godkjent. Anbefaling fra veileder/supervisør skal fortrinnsvis dokumenteres som en kommentar knyttet til et av læringsmålets læringsaktiviteter.

Utdanningsutvalget har i samarbeid laget en liste over 13 læringsmål som skal vurderes i vurderingskollegium før de godkjennes. Liste over disse læringsmålene er lagret under Utdanningsutvalgets mappe på fellesområde der alle leger har tilgang F:\alle\Leger\Utdanningsutvalget. Vurderingskollegium foregår via mail og består at avdelingens spesialister i medisinsk biokjemi. Det er veileders ansvar å ta initiativ til vurderingskollegium når dette er aktuelt.

Det er felles undervisning for LIS i medisinsk biokjemi og LIS i medisinsk mikrobiologi i Felles kompetansemål (FKM). De FKM som ikke dekkes av kurs i Administrasjon og ledelse eller Sakkyndighetsarbeid oppnås enten gjennom læringsaktiviteter naturlig inkorporert i det daglige arbeidet ved avdelingen eller som kollokive-undervisning. Ansvar for undervisningen er fordelt mellom spesialistene i mikrobiologi og biokjemi. Under Utdanningsutvalgets mappe på fellesområdet F:\alle\Leger\Utdanningsutvalget er det lagret et dokument som beskriver ansvarsfordelingen for undervisning i de ulike FKM.

Fürst legger til rette for at veiledere får mulighet til å delta på veilederkurs.

Plan for teoretisk undervisning og selvstudium

Teoretisk undervisning gis ved rutinearbeid når LIS ledsager vaktlegen og ved arbeidsstasjonene av bioingeniører og metodeutviklere.

Fürst deltar på nettundervisning i regi av Norsk selskap for medisinsk biokjemi. Denne består av foredrag om ulike emner innen medisinsk biokjemi holdt av ulike laboratorier.

Fürst har en organisert undervisningsplan med forelesninger og kollokvier rundt relevante emner eller artikler. Sammen med nettundervisning arrangert av NSMB er det totalt ca. 75 undervisningstimer årlig. Spesialister innen medisinsk biokjemi, klinisk farmakologi, klinisk mikrobiologi og patologi, samt realister og metodeutviklere bidrar til denne undervisningen. Også LIS skal bidra til den organiserte, teoretiske undervisning med foredrag og fremleggelse av pasientkasus. Etter ønske fra LIS vil undervisningen fra 1. januar 2025 bli arrangert som et årshjul der man systematisk underviser i de ulike læringsmålene gjennom en periode på tre år.

Felles kompetansemål oppnås gjennom deltagelse på kurs i sakkyndighetsarbeid, kurs i administrasjon og ledelse, gjennom kontinuerlig arbeid under supervisjon som LIS og i et felles gruppebasert undervisningsopplegg med LIS i medisinsk mikrobiologi.

Hver lege har på sitt kontor aktuelle utgaver av forskjellige standardverk innen sitt fagområde. Utenfor legenes kontor finnes også to doble bokhyller med litteratur/bøker til felles anvendelse for alle legene. I tillegg til fritt tilgjengelige tjenester via Helsebiblioteket abonnerer Fürst Medisinsk Laboratorium på noen av de viktigste tidsskriftene innen medisinsk biokjemi og klinisk kjemi, samt Norsk elektronisk legehåndbok.

Forskningsaktivitet

Fürst har et eget Forskningsutvalg bestående av seks personer. Forskningsutvalget arrangerer miniseminar, forskningsuke og stimulerer til økt forskning ved laboratoriet.

Det er lagt til rette for at alle leger kan delta aktivt i forsknings- og utviklingsarbeid. Tolv av legene ved Fürst har doktorgrad innen medisin og flere leger deltar i forskningsprosjekter. LIS vil få mulighet til å delta i pågående prosjekter.

Videre er det ansatt fem realister (tre med doktorgrad) som etablerer nye analyser innen kromatografi og molekylærbiologi og som driver aktiv forskning.

De siste årene har det blitt publisert 5-8 artikler per år i nasjonale og internasjonale tidsskrifter med bidrag av ansatte på Fürst.

Evaluering og revisjon av utdanningsplanen

Utdanningsplanen vil bli revidert ved behov og minst årlig. Tidspunkt for årlig revisjon av generell utdanningsplan settes til desember, samtidig med at det skrives rapport for siste årets aktivitet innen LIS-utdanning.