Hopp til hovedinnhold

Gjør kloke valg

Gjør kloke valg-kampanjen ble startet som et initiativ fra Den norske legeforeningen i 2018, og er en norsk versjon av den internasjonale kampanjen «Choosing wisely». Hensikten med kampanjen er å redusere overdiagnostikk og overbehandling i helsevesenet. I dag er også flere andre profesjonsforeninger en del av kampanjen.

I forbindelse med Gjør kloke valg-kampanjen har flere av Legeforeningens ulike spesialistforeninger laget anbefalinger rettet mot egen spesialitet. Full oversikt over alle anbefalingene finner man på Legeforeningens nettside Anbefalinger | Gjør kloke valg.

Fürst Medisinsk Laboratorium støtter Gjør kloke valg kampanjen og ønsker å fremheve enkelte av anbefalingene mest aktuelle for vårt laboratorium. For rådenes begrunnelse og full tekst, se Anbefalinger | Gjør kloke valg

Norsk forening for medisinsk mikrobiologi:
• Unngå å ta dyrkningsprøve av vaginalsekret for å påvise bakteriell vaginose
• Unngå urindyrkning ved fravær av symptomer hos voksne. (Se detaljer og unntak fra råd i utdyping på legeforeningen.no/ kloke-valg/anbefalinger/legeforeningens-anbefalinger/norskforening-for-medisinsk-mikrobiologi/)

Norsk forening for medisinsk biokjemi:
• Unngå test for okkult blod i avføringen ved andre indikasjoner enn mistanke om kolorektal kreft. Kvantitative immunologiske tester for okkult blod (iFOBT) bør erstatte kjemiske tester.
• Unngå å bestille analyse av vitamin D hos personer uten øket risiko for D-vitamin mangel.

Norsk forening for allmennmedisin:
• Unngå å bestille prøver uten at indikasjon for prøven er tydelig og svaret vil ha konsekvens for videre oppfølging og behandling.
• Unngå hormonanalyser hos kvinner over 45 år med menopausale symptomer for å fastslå overgangsalder

 

Fürst har lenge hatt som policy at så lenge en analyse er rekvirert av en lege, så skal ikke vi overprøve legens vurdering av om pasienten skal få analysert prøven eller ikke. Dette er rett og slett fordi vi mener at legen er i den beste situasjonen til å vurdere pasientens behov og situasjon. Dette gjelder både for analyser som betales privat og for de som er stønadsberettiget og betales av staten (Helfo).

Den siste tiden har det dukket opp flere aktører som benytter dette tilbudet til å sette opp nettsider og/eller apper hvor de selger analyser/analysepakker direkte til pasient. Noen av disse aktørene har fått en del kritikk i media og som en konsekvens også Fürst.

Per i dag er volumet av analyser vi mottar fra aktører med denne type praksis ekstremt lavt (under 1 promille av analysene vi gjør), men vi ser at denne type tjeneste kan bli noe som vokser videre i fremtiden og ønsker ikke å være en bidragsyter til denne utviklingen.

Derfor har vi besluttet å informere de gjeldende aktørene om at Fürst fra 1/1-25 ikke lenger vil tilby prøvetaking og analysering av prøver som pasienter selv bestiller via aktørens digitale flater.

 

I tillegg, og etter Fürsts syn viktigst, så har vi systemer som er designet nettopp for at legen skal kunne ta kloke valg:

1. Automatisk oppslag av tidligere analysesvar.

Når en lege bestiller en analyse gjennom våre systemer, vil det automatisk vises pasientens tidligere svar på samme analyse. Slik kan unødvendige gjentagelser unngås.

2. Signifikanskalkulator

I listen over tidligere analysesvar legen får i punkt 1 gjøres det en beregning av hvorvidt et analysesvar er signifikant forskjellig fra foregående analysesvar. I våre systemer har vi oversikt over analytisk og biologisk variasjon for alle våre analyser. Slik kan vi beregne hvorvidt to analysesvar er signifikant forskjellige. Der dette er tilfelle markeres analysesvaret i rødt. Det kan være stor variasjon i de verdiene som utgis uten at det nødvendigvis foreligger en signifikant forskjell. Slik unngås unødvendige kontroller.

3. Etterrekvirering

Analyseglass hos Fürst oppbevares kjølig på analysemaskinen i ca. 1 uke. Fra legens systemer er det innenfor denne tiden svært enkelt å etterbestille nye analyser fra samme prøveglass. Prosessen er hos oss helautomatisert. Tanken bak dette er at legen kan starte ut med en mer begrenset bestilling og eventuelt utvide analysepakken kun i de tilfellene der de første analysesvarene indikerer at dette er formålstjenlig.

4. Analysepakker

Fürst følger en meget forsiktig praksis i anbefaling av analysepakker. Her har vi valgt å følge NOKLUS sine anbefalinger. Innenfor mikrobiologi er det vanlig praksis å tilby paneler. Her har Fürst valgt å splitte panelene slik at hvert panel inneholder færre analyser enn det som er vanlig hos mange sykehus.