Hopp til hovedinnhold

Internasjonal NASH-dag

08.06.2023

I dag, torsdag 8. juni, er den internasjonale Non-Alkoholisk SteatoHepatitt (NASH)-dagen over hele verden.

NASH-sykdom er en økende folkehelsekrise. 76 % av type 2-diabetespasienter (T2D) og 90 % av overvektige voksne har non-alkoholisk fettleversykdom (NAFLD). Fordi NAFLD, T2D og fedme er nært knyttet til hverandre, vil forekomsten av NAFLD/NASH sannsynligvis fortsette å øke. Tilstandene kan føre til leverfibrose og levercirrhose da normalt levervev erstattes av arrvev etter flerårig betennelse. Noen også kan utvikle leverkreft ved ubehandlet levercirrhose.

I Norge er Fürst en stor aktør når det gjelder diagnostikk av leversykdommer. Vi er en av de første laboratoriene i landet som har innført skåringssystem for bestemmelse av risiko for leverfibrose FIB-4. FIB-4 beregnes ut ifra nivåene av ASAT, ALAT, trombocyttall og pasientens alder. Ved verdi over 1.3 har pasienten økt risiko for leverfibrose og skal utredes videre av en gastroenterolog. Gastroenterologene anbefaler FIB-4 undersøkt hos alle pasienter med diabetes og overvekt.

Vi er del av nasjonal arbeidsgruppe for leversykdommer som utarbeider strategier for forbedret diagnostikk og behandling av leversykdommer, hvor spesielt NASH ble trukket frem som et viktig problem i Europa. Det har nylig vært erklært en korsvei mot leversykdommer i EU av en såkalt «Lancet kommisjon» som støttes tungt av europeiske helsemyndigheter, siden omtrent 25% av befolkningen kan være i risikosonen for denne sykdomsgruppen.

Les mer: https://www.international-nash-day.com/